18 °c
Tutin
21 ° Thu
19 ° Fri
17 ° Sat
18 ° Sun
Subota, 20 Aprila, 2024

Oteli je dok je stopirala i držali u lijesu ispod kreveta sedam godina: “Izlazila sam samo da me siluju”

Dvadesetogodišnjakinja Colleen Stan oteta je 1977. godine dok je stopirala ispred svoje kuće u Kaliforniji. Nije ni slutila da će umjesto zabave na koju se uputila, završiti u zatočeništvu sljedećih sedam godina.

Kako prenosi The Sun, 20-godišnju Colleen Stan mladi je bračni par godinama držao u lijesu ispod kreveta iz kojeg su ga puštali smo kada su je mučili i silovali.

Cameron Hooker i njegova supruga Janice djevojku su pokupili na cesti dok je stopirala kako bi stigla na zabavu. Colleen je mislila da joj se posrećilo, ali ubrzo je shvatila da se nešto grozno sprema. Tokom vožnje uočila je neobičan predmet na zadnjem sjedištu – veliku drvenu kutiju.

Umjesto da je ostave na zabavi, par je djevojku odveo u svoj dom u Kaliforniji, gdje je ostala sljedećih sedam godina. Odmah po dolasku u kuću, par je djevojku zaključao u podrum.

Colleen je godinama trpjela seksualno zlostavljanje i mučenje, a u drvenoj kutiji bila je zarobljena 23 sata na dan.

Par ju je izgladnjivao, a tokom noći dopustili bi joj izlazak iz kutije kako bi je šibali i seksualno zlostavljali.

Kako bi bili sigurni da djevojka neće pobjeći, Cameron i Janice izmislili su tzv. tajanstvenu organizaciju imena “Kompanija” te joj zaprijetili da će je spomenuta organizacija ubiti ako pokuša pobjeći.

Posjeta roditeljima

Colleen je ubrzo nakon otmice preimenovana u “K”, dok je Cameron postao “Gospodar”, a Janice “Gospođa”.

Tri godine nakon otmice, Cameron je djevojku odveo u posjetu njenim roditeljima. Cameron se predstavio kao njen dečko, a roditelji nisu ni posumnjali da bi on mogao biti njezin otmičar te da već godinama njihova kćerka živi u zatočeništvu.

Nakon nekog vremena, Colleen je imala sve više slobode. Češće je izlazila iz drvene kutije kako bi se brinula o njihovoj djeci, ali i dalje je bila u strahu da će Kompanija doći po nju.

Kako je vrijeme prolazilo, Colleen i Cameron postali su sve prisniji, što je uznemirilo Janice koja je odlučila reći cijelu istinu. Priznala je Colleen da Kompanija ne postoji te da je i nju Cameron oteo kada je imala 15 godina i godinama maltretirao prije nego je postala njegova žena.

Bijeg

U augustu 1984. godine Janice je odvezla Colleen na autobusku stanicu i zatim pobjegla sa svojim dvjema kćerima.

Colleen je prije odlaska nazvala Hookera da mu kaže da ga ostavlja, a nakon što je otišla nije prijavila otmicu i zlostavljanje policiji. Međutim, Cameronu je ipak presudila Janice koja je konačno prijavila dugogodišnje zlostavljanje i mučenje te ubistvo Marie Elizabeth Spannhake, koja je nestala u januaru 1976.

Janice je svjedočila protiv svog muža i dobila imunitet, a Hooker je osuđen na 104 godine.

Tokom suđenja odlučeno je da Colleen pati od Stockholmskog sindroma koji se često javlja kod otetih žrtva koje razviju ljubav prema otmičaru.

Jednom je prilikom nakon bijega Colleen za jedan časopis izjavila kako joj je u najtežim trenucima pomagala vjera u Boga i snažan um.

– Naučila sam se nositi sa situacijom jer jedino tako možeš preživjeti. U mislima sam bila negdje drugo, na nekom lijepom i ugodnom mjestu u društvu ljudi koji me vole – rekla Colleen za časopis People.

Nakon suđenja, Colleen je upisala fakultet i pokrenula svoju knjigovodstvenu firmu. Iza sebe ima niz propalih brakova te se još uvijek bori s traumom koja je oblježila njezin život.

Next Post